ISPLATA DODATKA / Primate inozemnu mirovinu? Bliži se rok za prijavu, a evo i kada kreće isplata

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uvjet za isplatu dodatka na mirovinu je da ukupno mjesečno mirovinsko primanje (jedna plus druga mirovina) ne prelazi 880 eura

3.5.2024.
11:11
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća umirovljenike da dostave dokaz o visini inozemne mirovine do 31. svibnja 2024. zbog isplate jednokratnog novčanog primanja, javlja mirovina.hr.

Riječ je o korisnicima s takozvanim inozemnim elementom među kojima su korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine te korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave su počele 11. travnja. Ovaj dodatak korisnici samo hrvatske mirovine dobili su uoči Uskrsa, krajem ožujka.

Uvjet za isplatu dodatka na mirovinu je da ukupno mjesečno mirovinsko primanje (jedna plus druga mirovina) ne prelazi 880 eura. Jednokratno novčano primanje (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života iznosi od 50 do 160 eura, ovisno o iznosu mirovinskih primanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokaz koji treba dostaviti HZMO-u do 31. svibnja može biti potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za veljaču 2024. ili izvadak iz bankovnog računa. Dokaz se može dostaviti putem online obrasca područnoj jedinici HZMO-a, poštom ili osobno, popunjenom tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.

Primanje će biti isplaćeno najkasnije u lipnju 2024. godine, a o točnom datumu HZMO će pravovremeno obavijestiti korisnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Umirovljenici žele veće penzije: 'Linija siromaštva je 572 eura, a prosječna mirovina je 512'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo